LUMBAGO RIR IGJEN
 
 
Diskografi Pressebilder Stamtre Hjemmeside
 

Av norske nyveivband er det flere navn som har legendarisk klang. Kanskje det mest legendariske av alle er Morten Jørgensens Lumbago.

Lumbago ble gjenstand for et oppsiktsvekkende markedsførings-stunt - verken før eller siden har vel noen norsk artist - uansett kategori - blitt lansert med helsides annonser i rikspressen. For sin første single.

Historien om Lumbago kunne man - kanskje - lese noen år senere i Morten Jørgensens roman Sennepslegionen. Vi sier kanskje, fordi det er en roman, ikke noen dokumentar. Men kulissene er de samme som hos Lumbago, og er man i tillegg i stand til å lese mellom linjene, er man godt hjulpen.

Den originale besetningen av Lumbago ga ut 2 singler og 2 album i løpet av de drøyt to årene de holdt det gående. Til tross for etter forholdene bra salg, dukker platene praktisk talt aldri opp på annenhånds-markedet i dag. Stadig nye generasjoner har "oppdaget" dette lett sære bandet, noe som har drevet etterspørselen etter plater (og dermed prisene!) i været.

Vi tror derfor at den nye CD-samlingen 15 Klassiske Tilfeller Av Lumbago + et bonuskasus er svært velkommen. For de mange etter hvert veletablerte og bornerte hjem som ønsker å skifte ut sine utslitte vinylplater, men også for de mange ungdommer som knappest var født den gang Lumbago herjet land og strand rundt, og som gjerne vil høre hva dette særegne fenomenet egentlig var for noe.

Morten Jørgensen er i dag forfatter på heltid; bare i år har han kommet med en roman (Bank) og en - av alle ting - barnebok! (Kalle Solflue og insekttyvene) til stor applaus fra kritikerkorpset. Ubekreftede rykter sier imidlertid at den som trodde at Jørgensen var ferdig med å gi ut plater, han får tro om igjen!

Nå er det imidlertid Lumbago det dreier seg om - for første gang på CD. For nybegynnere anbefaler vi kutt 10 (Pene Jenter), 1 (Berit Har Fått Leggene Barbert) og 2 (I Gata Der Du Bor).

Bon appetit. Skulle det bli krise, kan vi gi deg telefonnummeret til en dyktig kiropraktor.