GEIR SUNDSTØL - EN SLAGS OPPSUMMERING.
Last ned pressebilde (410kb) - fotograf: Frøydis Geithus.
At kunstnere finner inspirasjon på de merkeligste steder er en kjent sak, men historien om hvordan de amerikanske filmskaperene Joel og Ethan Cohen fant navnet til den norske og ikke helt sympatiske rollefiguren Gaear Grimsrud til sin Oscar-belønnede sorte komedie Fargo, er allikevel ganske uvanlig.

Cohen-brødrene var en kveld ute for å se en av sine favoritt- sangere, Grammy-vinneren Jimmie Dale Gilmore, på en klubb i New Orleans. Senere samme kveld ble de introdusert for Gilmores norske gitarist , den unge og skandinavisk-utseende Geir Sundstøl.

Ettersom Geir er vanskelig å uttale for amerikanere, oppfattet de to filmskaperene introduksjonen som "Gaear". På ett eller annet vis ble altså Sundstøl`s utagerende scene-fremtoning inspirasjon for Peter Stormare`s hensynsløse rollefigur.

Så hvordan endte egentlig Geir opp i Gilmore`s band?

Gilmore er tross alt basert i Austin,TX , selveste Guitar Town? De to møtte hverandre under "Down on the farm" –festivalen i 1993, og etter en kort jam-session bak scenen, ble Sundstøl med på hele Gilmore`s konsert den kvelden. Den 23 år gamle gitaristen ble deretter invitert over til USA, for en lengre turne med Gilmore og bandet hans.

Geir har arbeidet som profesjonell musiker siden atten- årsalderen. Han debuterte i 1990 med sitt eget band , Rovers og platen "Cowboy Elephant" (WEA) .

Takket være hans instrumentale bredde ( akustisk og el-gitar, mandolin, munnspill, pedalsteel, bouzouki, lapsteel, banjo, dobro og ikke minst casio-orgel), har han vært en av Norges mest ettertraktet studio- og turnemusikere gjennom hele 90 -tallet.

Startet den norsk-språklige bandet Morris i 2000.Trioen rakk å gjøre flere bejublede festivaljobber, før den krympet inn til et enmanns-orkester.
10. juni 2002 debuterte han med Morris' første album, "Ingen ringre enn..." (Enkling Rec./Tylden & Co.)

Bandet består i dag av Sundstøl og Erland Dahlen.

I 2004 ga han ut duett-plata "Sweethearts" (MBN) sammen med Lynni Treekrem.

Geir Sundstøl har pr. i dag medvirket på flere enn 175 norske, svenske og amerikanske utgivelser.Oslo , Mai 2006

Diverse bilder fra diverse seanser her.

Pressebilder (fotograf: Frøydis Geithus):
130kb
410kb