ÅRETS BRYGG(E)TEST 2001
 
 
Årets bryggetest av polets juleøl fant sted i går kveld, 4. desember. Kampen foregikk på topplan - på flere vis. Forberedelsene var ivaretatt av julenostalgiker Thor-Rune Haugen som hadde pyntet til jul med nissefigurer, kjøpt inn marsipan etc etc. Det vanligste antrekk var rødt, ikke minst nisseluene, og enkelte kom til og med sekk.
Etter inntak av pinnekjøtt, lutefisk og juletallerken på Rorbua, gikk herrene løs på oppgaven med den rette forskerånd.
Så seriøse var de (vi) at cognac til kaffen ble avslått. I stedet gikk det i sjokoladenissemenn. Det ble fyrt på peisen - for første gang på over fem år -- hvilket førte til at brannalarmen gikk og Securitas kom på døra.
Testen av juleølet var en blindtest, selvfølgelig, og resultatene viste at de to som hadde vunnet de to foregående år (Aass og Fredrikstad) var sterke i år også.
I tillegg kom Ringnes Julebokk, som var så forskjellig fra de andre at vi måtte plassere den i en egen klasse. Med en smak, duft og konsistens som minnet om irsk øl, og en alkoholprosent på 9,9 ble den vel testens egentlige vinner, veldig god som den var, men i juleølsammenheng var den altså så forskjellig at vi måtte utelate den fra følgende liste, som viser delt førsteplass i iår:

1. Aass (6.5)
1. Fredrikstad (6.6)

3 Borg (6.6)
4. Aktiebryggeriet (6.6)

5. Hansa (6.5)
6. E.C. Dahls (6.3)

7. CB (6.5)

Alkoholprosenten er i parentes.
Vi vurderte utseende, duft, smak og ettersmak.
Vi er glad for å kunne meddele at E.C. Dahls i år har laget et juleøl, ikke det skvipet de kom med i fjor, men designen på flaska er fortsatt helt på jordet. En juleølsflaske skal da ikke se ut som noe en forlyster seg med en varm sommerdag.
For ordens skyld må meldes at Ringnes og Frydenlund var utsolgt, men Ringnes julebokk stakk altså av med Hedersprisen, og troner nå øverst på peishylla til Haugen.

Etter testing av 8 juleøl, med nødvendige ekstraomganger, avsluttet vi kvelden med avspilling av klassiske juleplater (Phil Spector, Beach Boys etc) og på video "Mickey's Christmas Carol" og en juleutgave av "Nattsudd" fra 1990.
Professor Jonny Moen -- en av kveldens forskere -- lovte å legge ut dette på Tyldens hjemmeside. Vi får se om han tør?


Keep Rockin'!
Rune Halland
Web:
www.kjentfolk.no/tvradio/halland