ÅRETS BRYGG(E)TEST 2003
 
Oslo, 3. desember 2003

Følgende er skrevet mellom kl. halv fire og fire om natten etter inntak av Borgs Mørkt Øl (bayervariant), Siemers Taffel, armagnac og litervis med juleøl, 7% og sterkere:

Etter en utmerket lutefiskmiddag (pinnekjøtt for Thor-Rune)-middag på Rorbua, fant den nisseluekledde forsamlingen veien til Beddingen 26 hvor Thor-Rune hadde pyntet til jul, og oppviste en overdådighet i julegodterier, hvorav opptatt småkaker, og dessuten luktet det så reint at det var ikke måte på. Vi ble nødt til å tenne skikkelige sigarer for å få fram den rette julestemningen.

Avspilling av diverse juleklassikere med artister som Drifters, Horslips, Elvis, Refreshments, Stephen Ackles, Huey "Piano" Smith, Booker T m.fl. ble foretatt. Seinere kom julealbumene til Beach Boys og Phil Spector i sin helhet.

Den store blindtesten av polets juleølvarianter var i år blitt mer komplett enn noen gang. Samtlige av polets 14 ølvarianter var representert. Thor-Rune hadde jaktet på tre forskjellige utsalg i Oslo sentrum for å få dette til.

Juryen bestod av veteranene Jonny Moen, Thor-Rune Haugen, Rune Halland og Audun Tylden, samt julegjest Bjørn Aass, kvalifisert fordi han liker øl, god musikk (iherdig platesamler med imponerende musikksmak) og dessuten har ett etternavn som leder tankene mot Norges eldste bryggeri. (Redaktøren ønsker her å gjøre oppmerksom på
at Bjørn i tillegg til alt dette også er en meget grei
kar.)
Hr. Aass er også kjent som kanonfotograf fra NRK TV, men han ble ikke så kanon i kveld som vi skulle tro. Tvert imot forsøkte NRK å kjøre en relativt edruelig linje. Han fikk igjennom mindre mengder til hver deltager etter halvgått løp
(til unison jubel fra redaktøren (red.anm.)), og dessuten helte han, i hvert fall i ett tilfelle, ut øl. Til hans forsvar må sies at han skulle på jobb tidlig dagen etter, og at han må være svært stødig på labben på jobben.

Halvveis oppsummerte vi at ølet hadde vært en skuffelse. Vi syntes alt smakte likt, og lurte på om juleølet var blitt EU-tilpasset. Imidlertid var det i andre halvdel godbitene skulle komme. Nok en gang var Ringnes julebokk best, og den skilte seg sånn ut at vi har den med i egen klasse, som tidligere. Med 9,9 % alkoholinnhold kan vel det også forsvares. 43 poeng.

De øvrige:


1. Den Nøgne Ø 41,5
2. Mack 31,5
3. E.C. Dahl 31,0
4. Schous juleklassiker 30,5
5. Fredrikstad 28,5
6. Lervig 27,5
7. Ringnes 25,0
8. Hansa 23,0
9. Tou 22,5
10. Borg 22,0
10. Frydenlund 22,0
12. Aass 16,0
13. CB 10,5


Dette avviker ikke så mye fra diverse ekspertjuryer i pressen. Ellers vil vi si at Aass, som tradisjonelt sloss med Fredrikstad om en av de øverste plassene, var en stor skuffelse i år. Desto mer imponert ble vi over nykomlingen Den Nøgne Ø fra Grimstad. Ikke rart dette ølet er betydelig dyrere enn de fleste øltyper her hjemme. Og E.C. Dahl har endelig klart å lage ett juleøl.

HER er deltagerne avbildet.

God jul og
Keep Rockin'!
Rune Halland
Web:
www.cruisin.no


Redaktøren tar ordet:
HER befinner resultatet av fjorårets julecup seg.
Testen ble utført fra kl. 2200 2. desember 2003.
Audun har levert
denne takksigelsen, inneholdende
også et vakkert dikt - til ettertanke.
Etter hvert vil det også komme en fotografisk
dokumentasjon over gildet.